top of page

Our youth

Public·17 Our future leaders

Contoh Plan Rancangan Perniagaan Stesen MinyaklAlbucoco, terima kasih kerana memberi maklum balas. Mengenai keuntungan RM30,000-RM60,000 sebulan, itu adalah anggaran sebenar Petronas di Lembah Kelang kerana kenalan saya memberitahu saya berdasarkan cerita rakannya yang ingin membuka stesen minyak. Mungkin keuntungan RM150,000 salah satu contoh keuntungan membuka stesen minyak.Terima kasih.
Contoh Plan Rancangan Perniagaan Stesen MinyaklTidak dapat dipastikan. Setahu saya seseorang itu perlu melepasi ujian jika ingin membuka sesebuah stesen minyak kerana kompetensi adalah penting bagi syarikat-syarikat minyak supaya perniagaan mereka berjalan dengan lancar.


saya pun berminat nak buka stesen minyak.. lokasi dah ada tanah tepi main road jln alor setar-kangar. tepi masjid. mmg strategik..x byk lg stesen minyak kat situ paling dekat pun lebih 3kmsaya grad dlm accounting. so ada advantage tau sikit2 pasal akaun dan bisnes.mungkin saya boleh dptkan pinjaman dr mara atau tekun. saya plan nak buka caltex.masalah skrg ialah tanah lapang tu tepi rumah. mungkin nak kena alihkan tapak rumah tu sikit..so nak tanya apa pendapat encik berkenan kes saya?


Salam...maaf sekiranya posting saya ni dah outdated...tp untuk pengetahuan saya..saya mempunyai tanah bekas tapak stesen minyak ...tangki bawah tanah pun masih ada lagi....cuma sekarang tanah tersebut terbengkalai..saya mmg tgh planning utk buka stesen minyak ni..cash dah ready,..tapak pun dah ready (itupun kalau dibenarkan) ,..tp cuma peluang jer belum ada...jika ada sesiapa yg sudi beri tunjuk ajar...saya amat hargai...saya bole dihubungi di 013 3303 165 (Farid Khalidi)Salam.


assalamualaikum, sy ikhwan,umur masih muda dan masih mentah dalam dunia perniagaan ini. bila dibincangkan tentang pembukaan stesen minyak, sy amat berminat. sy harap, dapat di tunjuk ajar.masalah sy, tiada modal dan tanah. pengetahuan pon kurang. sy dari lepasan diploma civil engineering. tetapi sy sangat berminat dalam perniagaan minyak. jadi,jika ada siapa2 yang sudi tunjuk ajar dan kongsi tentang pengalaman dlm perniagaan ini. sila lah tunjuk ajar. dan,jika masalah modal dapat di belakang kan, harap ada yang sudi kongsi keadaan penyelesaian nye. terima kasih.email : sshaf67@yahoo.comnmbr : 0139060444


CODO (Company Owned, Dealer Operate)CODO adalah di mana syarikat minyak itu sendiri yang akan mengeluarkan modal untuk membeli atau memajak tanah, mendapatkan kelulusan daripada pihak-pihak berwajib, mendirikan stesen minyak dan seterusnya mendapatkan CCC (dahulunya dikenali sebagai CFO). Setelah stesen minyak itu selesai dibina, stesen tersebut akan diserahkan kepada dealer untuk menjalankan perniagaan. Di sini, dealer tidak perlu mengeluarkan modal untuk membina stesen tersebut, tetapi hanya perlu mengeluarkan modal untuk membeli minyak dan stok barangan di dalam kedai. Dealer akan memperolehi keuntungan berdasarkan komisen daripada hasil jualan minyak. Komisen tersebut telah ditetapkan oleh pihak kerajaan dan perlu dipatuhi oleh semua dealer yang terbabit.Jika anda mempunyai kawasan tanah yang strategik, anda boleh menjual atau memajakkan tanah tersebut kepada syarikat minyak yang berminat. Syarikat minyak akan membuat kajian terlebih dahulu sama ada tanah tersebut sesuai untuk dibina stesen minyak sebelum membuat keputusan untuk membeli/memajak tanah tersebut.Keluasan tanah yang diperlukan untuk membina stesen minyak adalah lebih kurang satu ekar. Keluasan ini setelah diambil kira serahan kepada JKR untuk pelebaran jalan dan juga serahan kepada JPS untuk rezab parit. Namun begitu, serahan tanah kepada pihak JPS mungkin tidak diperlukan, bergantung kepada lokasi.Bagi yang berminat untuk menjalankan perniagaan stesen minyak ataupun bercita-cita ingin menjadi seorang usahawan, anda boleh memohon untuk menjadi dealer untuk syarikat-syarikat minyak yang menawarkannya. Anda boleh menyemak syarat-syarat yang diperlukan melalui laman sesawang syarikat minyak tersebut.DODO (Dealer Owned, Dealer Operate)DODO memerlukan dealer melakukan semua urusan sendirian (starts from scratch). Ini termasuk menyediakan tanah, membina stesen minyak dan menjalankan operasi perniagaan setelah kesemunaya siap. Syarikat minyak hanya terlibat dalam proses memberikan lambang syarikat untuk tujuan operasi. Syarikat minyak dan dealer akan terlibat dalam perjanjian pembekalan produk petroleum sahaja. Syarikat minyak akan menjadi pembekal, dan dealer akan menjualnya kepada pengguna. Sebagai balasannya, dealer akan memperolehi komisen daripada syarikat minyak berdasarkan setiap liter minyak yang dibeli. Stesen minyak yang dibangunkan mengikut konsep DODO biasanya terletak di kawasan luar bandar. Kawasan tanah yang berada di luar kawasan dan kurang strategik seringkali menjadi tumpuan syarikat minyak untuk dimajukan. Jika anda mempunyai tanah di kawasan terbabit, anda boleh mencuba untuk memajukannya sebagai stesen DODO.Kos pembinaan dan standard yang diperlukan untuk stesen DODO tidak terlalu tinggi sekitar antara RM350,000 hingga RM750,000 berbanding dengan stesen CODO yang kosnya boleh mencecah RM1 juta dan lebih.


Saya baca statement diatas semua berminat sgt nk buka stesen minyak! Nasihat saya jika ada wang byk..buka je KFC ka..McD ka.. Sy tlh operate 32 thn stesyn minyak CODO...dulu shja 20thn dulu mmg minyak boleh dpt untung! Itu pun brgantung kpd tempt ..jln tidak boleh trlalu sibuk ..org semua hdk cepat..customer akn lari jika..sibuk! Pelik kann??Tapi kalau hdk cuba jgk...seelok pilih brdekatan highway!Tpi nasihatsaya...indah khabar dari rupa sahaja...Perniagaan yg merugikan...dgn harga yg tidak menentu naik turunOrg tk faham ..ttntg perniagaan minyak.. Once u all langkah kaki ke dlm ..memyesal tiada bergunaTekanan dri..company akn mula anda alami bila anda join merekaAnda bukan boss tpi hanya pekerja kpd company atas andaSegalanya akn mmbuat anda trfikir kenapalah aku ...tk dgr kata nasihat orang itu dahuluFikir2 kan lah


Assalamualaikum Tuan WanKamarul. Topik ni masih relevan walau dah bertahun. Masih banyak je lagi stesen minyak yg baru dibuka. Walaubagaimanapun.. kita ambil iktibar dari Pandemik Covid yang melanda dunia. Sepanjang 2 tahun pamdemik tersebut, banyak perniagaan jatuh terutama pelancongan dan yang terkait dengannya termasuk juga stesen2 minyak. Just my one cent opinion.. kalau ada tanah, modal, lokasi cantik, boleh pertimbangkan untuk buka franchise berasaskan keperluan asas seperti makanan atau keperluan harian. Boleh juga buat building dan sewakan sebagai food court. Sambil2 dapat bantu orang lain berniaga juga. Terima kasih


Untuk memberikan secara tepat berapakah amaun yang diperlukan bagi seseorang memiliki stesen minyak sendiri agak sukar, disebabkan oleh perbezaan kriteria yang ditetapkan syarikat pembekal minyak. Selain itu, mod perniagaan yang diperkenalkan juga berbeza-beza.


Dalam mod ini semua kos pembukaan stesen minyak akan ditanggung oleh syarikat minyak dan pengedar pula bertanggungjawab untuk menyediakan modal bagi menjalankan semua perniagaan yang berlangsung dalam premis.


Mod perniagaan kedua pula adalah 'milikan pengedar, diuruskan pengedar' atau 'dealer owned, dealer operate' (DO-DO). Dalam mod ini, pengedar/pengusaha yakni kitalah (haha!) perlu mengeluarkan semua modal pembangunan stesen serta menyediakan modal pusingan bagi menjana perniagaan.


Jika seseorang pengedar menjalankan perniagaan di bawah kategori mod DO-DO, pengusaha akan diletakkan sebagai tuan punya milik utama kepada stesen, fasiliti, kedai, inventori dan juga bekalan minyak yang diterima.


Shell terintegrasi secara vertikal dan aktif dalam setiap bidang industri minyak dan gas, termasuk penerokaan dan pengeluaran, penapisan, pengangkutan, pengedaran dan pemasaran, petrokimia, penjanaan kuasa dan perdagangan. Ia juga mempunyai aktiviti tenaga boleh diperbaharui, termasuk dalam bahan api bio,[6] angin[7] dan hidrogen.[8] Shell mempunyai operasi di lebih daripada 70 buah negara, menghasilkan sekitar 3.7 juta tong setara minyak sehari dan mempunyai 44,000 stesen servis di seluruh dunia.[9][10] Sehingga 31 Disember 2014, Shell mempunyai rizab terbukti sebanyak 13.7 bilion tong (2.18109 m3) bersamaan minyak.[10] Shell Oil Company, anak syarikat utama di Amerika Syarikat, adalah salah satu perniagaan terbesarnya.[11] Shell memegang 50% daripada Raízen, usaha sama dengan Cosan, yang merupakan syarikat tenaga ketiga terbesar di Brazil dengan pendapatan dan pengeluar utama etanol.


Pada Februari 2010 Shell dan Cosan membentuk usahasama 50:50, Raízen, yang terdiri daripada semua etanol, penjanaan tenaga, pengedaran bahan api dan aktiviti gula Brazil Cosan, serta semua perniagaan bahan api dan perniagaan runcit Shell Shell di Brazil.[35] Pada Mac 2010, Shell mengumumkan penjualan beberapa asetnya, termasuk perniagaan gas petroleum cecair (LPG), untuk memenuhi kos perbelanjaan modal yang dirancang $ 28bn. Shell menjemput pembeli untuk mengemukakan bida yang menunjukkan, pada 22 Mac, dengan rancangan untuk menaikkan $ 2-3bn dari penjualan.[36] Pada bulan Jun 2010, Royal Dutch Shell bersetuju untuk memperoleh semua perniagaan Sumber Timur untuk pertimbangan tunai sebanyak $ 4.7 bilion. Transaksi itu termasuk medan gas ketat Sumber TImur.[37]


Operasi hiliran, yang kini termasuk perniagaan kimia, menghasilkan majoriti keuntungan Shell di seluruh dunia dan dikenali untuk rangkaian globalnya yang terdiri daripada lebih daripada 40,000 stesen minyak dan pelbagai penapisan minyaknya. Perniagaan hiliran, yang di beberapa negara juga termasuk penapisan minyak, biasanya termasuk rangkaian stesen petrol runcit, pembuatan dan pemasaran pelincir, jualan bahan api dan minyak pelincir dan sebilangan produk/pasaran lain seperti LPG dan bitumen. Amalan di Shell adalah bahawa perniagaan-perniagaan ini pada dasarnya tempatan dan mereka paling baik diuruskan oleh "syarikat operasi" tempatan - sering dengan pengurusan pertengahan dan kanan diperkukuhkan oleh ekspatriat.[67]


About

We have a great group of youth in our congregation. No matt...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page